Spierpijn

Spierpijn… iedereen kent het wel. Er zijn verschillende soorten spierpijn. En zijn er tips voor het voorkomen van spierpijn? In deze blog lees je het.

Verlate spierpijn

Deze spierpijn komt meestal pas na 24 tot 48 uur. Verlate spierpijn wordt veroorzaakt door kleine spierscheurtjes. Deze scheurtjes bevinden zich in het celmembraan en in het bindweefsel van de spier. De spieren zijn minder belastbaar en de spieren doen pijn. Er ontstaan tijdens de inspanning microscheurtjes in de spiervezels. In deze microscheurtjes kunnen vochtophopingen en lichte ontstekingsreacties ontstaan. Na de inspanning gaat het lichaam zich herstellen boven op het oorspronkelijke niveau. Hier worden de spieren sterker van. Bij het herstellen van spierpijn worden de spiervezels dikker waardoor de spieren groter worden. Dit proces wordt spierhypertrofie genoemd. Spierhypertrofie treedt dus op als reactie van krachttraining waardoor de spieren gaan groeien.  Meer over verlate spierpijn lees je hier.

spieren

 

 

 

Vroege spierpijn

Naast verlate spierpijn bestaat er ook vroege spierpijn. Vroege spierpijn ontstaat meestal direct na het trainen of juist tijdens de training. Vroege spierpijn wordt ervaren als een brandend gevoel. Deze spierpijn wordt veroorzaakt door de afvalstof melkzuur, ook wel lactaat genoemd, dat als gevolg van een zuurstoftekort zich ophoopt in de spieren. Wanneer het lichaam onvoldoende in staat is om de gewenste hoeveelheid zuurstof naar je spieren te vervoeren tijdens de inspanning dan ontstaat er een branderig gevoel in je spieren.

 

9 Tips

1. Begin je training altijd met een goede warming-up.

2. Vergeet de cooling-down niet na de training.

3. Zorg ervoor dat je de spieren voldoende rekt. Dit zorgt voor een goede doorbloeding van de spieren. Oefeningen om je spieren te rekken vind je op hier

4. Neem na de training voldoende eiwitten en koolhydraten tot je.

5. Neem voldoende slaap. Tijdens de je slaap wordt het groeihormoon aangemaakt, die erg belangrijk is bij het optimaal herstellen van de spieren.

6. Drink voldoende. Veel water drinken zorgt ervoor dat de afvalstoffen uit de spieren worden afgevoerd.

7. Bouw je training langzaam op. Vooral als je oefeningen doet waar het lichaam nog niet aan gewend is. Wanneer je het gewicht langzaam verhoogt is de kans op spierpijn en op blessures een stuk kleiner.

8. Neem rust. Geef je spieren voldoende tijd om te herstellen, ga geen zware krachttraining doen.

9. Blijft in beweging. Beweging zorgt ervoor dat de spieren beter worden doorbloedt. Dit heeft een positief effect op de spieren, ze zullen sneller herstellen en minder stijf aanvoelen. Met in beweging blijven wordt geen zware krachttraining bedoelt.

spierpijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *